Aktualne informacije za studente

Poštovane kolegice i kolege,

ispričavam se što nisam dao neke informacije koje ste očekivali, no ne volim bilo što objaviti dok nemam jaku podlogu za to.

Prijenos osnivačkih prava na RH na većinu aktivnosti na Veleučilištu neće utjecati jer smo se i do sada bili usklađeni sa standardima, no bitno mijenja neke segmente vezane uz financijski dio, upise, prijelaze s drugih studija, ....

1. Jesenski ispitni rokovi će biti u periodu od 9. do 21. rujna 2019. godine, s time da će u prvom tjednu većinom biti ispiti iz kolegija koje sluša više studijskih grupa (Fizika, Matematika, Strani jezik). Gotovo sve je usklađeno i za vikend će termini ispita biti objavljeni. Napominjem da se neće moći pristupiti ispitima ukoliko nisu podmirene sve financijske obveze.

2. Nastava za sve godine svih stručnih studija započinje u ponedjeljak, 30. rujna 2019. u 16 sati zajedničkim Uvodnim satom.

3. Upis na prvu godinu studija moguć je samo preko sustava postani-student, odnosno, svi kandidati moraju imati položene sve obvezne ispite državne mature bez obzira da li žele studirati redovno ili izvanredno. Jedini izuzetak su kandidati koji su srednju četverogodišnju školu završili prije 2010. godina koji ne moraju imati položene ispite državne mature i mogu doći na prijemni ispit. Nije moguć upis sa završenom trogodišnjom školom.

4. Tražio sam sastanak s ministricom znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženkom Divjak i državnom tajnica prof. dr. sc. Branka Ramljak da dobijem relevantan odgovor na pitanje vezano uz upis redovnih studenata na drugu i treću godinu studija. Mišljenje nekih pravnika je da se strogo treba držati propisa koji kaže da studentu mora biti omogućeno studiranje od prve do posljednje godine po uvjetima pod kojim je upisao studij. Taj propis, u principu, daje sigurnost studentu i štiti ga. No, smatrali smo da se studenti neće buniti i neće im prava biti ugrožena ako im se smanji školarina. Na sastanku koji je održan prije nekoliko dana ministrica se složila s mojim prijedlogom i na temelju toga ću dati prijedlog prema novom Upravnom vijeću da svi redovni studenti koji su položili sve ispite na prvoj ili drugoj godini mogu upisati drugu ili treću godinu bez plaćanja školarine. Naravno, mora biti podmirena cjelokupna školarina  za tekuću akademsku godinu. Molio bih da ovu informaciju ne smatrate konačnom, jer će odluku donijeti Upravno vijeće, no morao sam to objasniti, budući ima dosta upita studenata oko upisa na višu godinu. Postoji i mogućnost da se u određenom iznosu smanji i školarina za izvanredne studente, no moguće je i da ostane ista. Stoga za sada pričekajte novu obavijest.

Toliko za sada. Pratite našu web stranicu gdje ću objavljivati sve informacije čim ih budem imao.

Objavio: Nenad Sikirica
Datum objave: 28.08.2019.
Oznake:
Preporuči:

Linkovi

&